Fakta projektorlampor

Projektorlampor till digitala projektorer är en typ av metallhalidlampa som till skillnad från traditionella halogenlampor ger ett vitare sken och har en betydligt längre livslängd. Medans halogenlampan brinner jämnt och bibehåller samma ljusstyrka under livslängden så minskar projektorlampans/metallhalidlampans ljusstyrka successivt. Tillverkarna av projektorlampor erbjuder olika typer av metallhalidlampor. Det vanligaste alternativen är Philips ( UHP ) Osram ( P-VIP ) Ushio ( NSH ) och Phoenix ( SHP ). Dessa alternativ används sedan till olika projektormodeller på marknaden. Vilken lampa som hör till just er projektor finner ni i projektorns specifikation eller via lampkonfiguratorn här > Hitta min projektorlampa

Vanligtvis när man talar om en projektorlampa så menar man hela lampmodulen. Denna består dock egentligen av flera komponenter sammansatta till en modul som monteras i projektorn. Dessa komponenter är bland annat projektorlampa, reflektor, kontakt och hållare. ( även kallat hus )

Projektorlampsmodul

En generell livslängd för projektorlampor är ca 1500-3000 timmar men allt eftersom att lampteknologin utvecklas så utökas även lamporna livslängd. Nya projektorer kan komma med en rekommenderad livslängd för lampan på upp till 6000 timmar.

Tillverkningsprocessen för projektorlampor är komplicerad och stränga kvalitetskontroller utförs för att säkerställa användarnas säkerhet när lampan är i drift. Lampan i sig är en komplex blandning av kemikalier, inklusive kvicksilver, och precisionselektronik förpackad i en förseglad glaskolv. Enheten förväntas arbeta på över 8 000 k (varmare än solens yta) och stå emot höga tryck som kan överstiga 200 bar.

Vanligtvis levereras lampor i form av kompletta moduler som består av en lampa och en hållare/hus och är avsedda för ett särskilt varumärke och projektormodell. Syftet med lampmodulerna är att det ska vara enkelt att byta ut lampan, utan att någon avancerad teknisk kunskap krävs. Vissa tillverkare tillhandahåller endast lampan (utan hållare) men det innebär att man behöver en viss teknisk kunskap för att byta ut den. Vi rekommenderar att man köper en hel lampmodul om man inte har tekniska kunskaper om projektorer och/eller elektriska produkter.